Flow ökar effektiviteten
Flow-tilllståndet är ett tillstånd av harmonisk och fokuserad aktivitet. I arbetslivet leder det till högre prestationer, både på individ- och organisationsnivå. I fritidslivet förklarar det varför man kan välja att vara aktiv i självvalda sysselsättningar, som är belönande i sig själva. Det kan där handla om sport, idrott, skapande verksamhet eller föreningsarbete.
Flow är ett lyckotillstånd. När du är i flow går du helt upp i uppgiften, blir fullt koncentrerad, använder alla dina sinnen och hela din energi på att lösa en uppgift som du gillar och behärskar. Det är ett tillstånd som är mycket produktivt och som ger upphov till extraordinära prestationer och starkt självförtroende.
Att uppleva flow främjar också välbefinnandet och hälsan eftersom det ökar självförtroendet och ger en känsla av meningsfullhet och sammanhang. De flesta av oss söker oss till flow om vi får möjlighet.
Det finns sex grundläggande förutsättningar för flow:
1. Balans mellan din kompetens och uppgifternas svårighetsgrad.
2. Möjlighet att koncentrera dig på uppgiften.
3. Möjlighet att slutföra det du påbörjat.
4. Möjlighet att se resultatet av det du gjort.
5. Harmoni i samarbetsrelationer
6. Ledningsstilen.
Humanik vet hur man ökar graden av flow en organisation.
Utveckla flow på din arbetsplats
Genom att utveckla flow på arbetsplatsen utvecklas hela verksamheten. Ökad flow tar bättre tillvara allas resurser och kompetens. Verksamheten blir effektivare, mer kreativ och fokuserad, vilket leder till bättre möjligheter att lösa de uppgifter kunderna ger er. Det leder också till en hälsosammare arbetssituation, bättre samarbete mindre stress och ökad arbetstillfredställelse.
Humanik erbjuder tre verktyg för att utveckla bättre flow i arbetet:
- Flowmätning individuellt och på organisationsnivå
- Ledarutbildning
- Utbildning för hela arbetsplatsen
Flowmätning
Humanik mäter flow med enkätverktyget Flow-form, som är reliabilitetstestat och validerat. Enkäten består av 36 frågor som speglar den svarandes personliga relation till arbetet. Frågorna handlar om de 6 förutsättniingaran för flow. Resultatet summeras i tre poängsummor:
- Flow, som är det goda värdet. Det ska vara så högt som möjligt och blir högt när man har möjlighet att använda sina resurser på ett meningsfullt sätt.
- Belastning som speglar en obalanserad arbetssituation med uppgifter som är för svåra eller för många.
- Alienation som också speglar en obalanserad arbetssituation med uppgifter som är för enkla eller inte känns meningsfulla.
När man fyllt i enkäten får man ett personligt resultat som återkopplas med kommentarer. Ingen annan än den som besvarat enkäten får tillgång till det individuella resultatet.
Om en organisationsenhet bestämt sig för en flowmätning kan medelvärden för enheten och undergrupper som t.ex. män och kvinnor, olika personalkategorier eller olika åldersgrupper redovisas och läggas till grund för flowutvecklande förändringsarbete.